Weerbaarheidstraining voor volwassenen

meisje met rode jas steekt over met blindenstok

Mensen met een visuele beperking krijgen mobiliteitstraining aangeboden om te leren veilig en verantwoord aan het verkeer deel te nemen. Echter, naar buiten en op pad gaan met een stok is voor veel mensen een moeilijke stap, omdat ze zich kwetsbaar voelen. Aan de ene kant letterlijk kwetsbaar, omdat ze zich als gemakkelijk slachtoffer zien van mensen met slechte bedoelingen. Aan de andere kant kwetsbaar, omdat ze (nog) niet in balans zijn met zichzelf en het leven met een visuele beperking.

Veel cliënten raken hun zelfvertrouwen kwijt als ze te maken krijgen met (verder) verlies van hun gezichts-vermogen. Dit project beoogt volwassenen met een visuele beperking zelfvertrouwen te geven om (vaker) op pad te gaan. Op basis van de zelfverdedigings-methode Rots en Water (https://www.rotsenwater.nl/) wordt een training ontwikkeld om de fysieke en mentale weerbaarheid van mensen met een visuele beperking te vergroten.
In een pilot zijn reeds goede ervaringen opgedaan. Het streven was om in het laatste kwartaal van 2021 dertig professionals binnen Visio te hebben opgeleid en de methodiek te hebben geïmplementeerd, maar door de COVID-19-maatregelen moesten fysieke bijeenkomsten worden uitgesteld. In 2022 zijn er 24 collega’s geschoold. De verwachting is dat het scholingsplan klaar is in het eerste kwartaal van 2023. De scholing is opgenomen in het aanbod van de Visioacademie en zal gedeeld worden binnen de sector.

Ga naar de inhoud