Ik wil een bijbaan

Het opdoen van je eerste werkervaring via een bijbaan zou vanzelfsprekend moeten zijn voor jongeren met een visuele beperking, maar dit is niet het geval. De schatting is dat nog geen 50 procent van deze groep aan het werk is en dan hebben we het over honderden jongeren. Dit project wil jongeren met een visuele beperking toerusten om zo zelfstandig mogelijk de arbeidsmarkt te kunnen benaderen voor een bijbaan.

Visio wilde met deelnemende jongeren een korte, digitale arbeidsscreeningstool en een online sollicitatietraining (deels met en zonder begeleiding) ontwikkelen. Het doel was dat de deelnemende jongeren hiermee in de zomer van 2021 bijbanen en/of vakantiewerk konden vinden. Er is een online screeningstool getest, maar deze bleek een te rooskleurige inschatting te geven van de zelfstandigheid van deze groep deelnemers. Uit de evaluatie van de online training is onder meer gekomen dat veel jongeren weinig zelfvertrouwen hebben en nog niet weten hoe ze hun visuele beperking wel of niet bespreekbaar kunnen maken.
Samen met collega’s van Bartiméus is een tweedaagse training ontwikkeld en als een pilot uitgevoerd met 18 jongeren. Behalve een goed gevuld rugzakje met kennis over zichzelf, hun netwerk, hoe je moet solliciteren en dergelijke bleek het kunnen ontmoeten van leeftijdsgenoten veel meerwaarde te hebben gehad en er zijn mooie contacten ontstaan. Ook kunnen er oefeningen worden ingezet waarmee de jongeren meer inzicht krijgen in hun eigen talenten, de arbeidsmarkt en dergelijke. Het project is afgerond.
https://www.youtube.com/watch?v=GK3jMhJEHLE

Ga naar de inhoud